Fırında Kabak Tatlısı
Türk mutfağının klasik lezzetlerinden kabak tatlısını sevmeyenler vardır da sevenleri de tam bir bağımlıdır :) Tıpkı benim gibi... Yani her gün yiyebileceğim bir tatlıdır kendisi ki, kış aylarında sık sık yaparım bu yüzden :)
Bugüne kadar hep tencerede pişirerek yapardım ki annemden de böyle öğrendim. Ama restoranlarda yediğim o koyu renkli, sulu olmayan ve daha yoğun kabak tatlısı gibi yapamadığım için de hayıflanırdım. Taa ki, canım arkadaşım Fatma'dan fırında pişirme tarifini alana kadar :)
İşte o leziz kabak tatlısının fotoğrafı da bu :) Görüldüğü üzere şerbet içinde yüzmüyor, erimiş yumuşaklıkta değil ama sert kesinlikle değil :) Doğru ifade sanırım yoğun olacak.
Fırında Kabak Tatlısı Tarifi
Malzemeler
- Doğranmış kabak
- Toz şeker
- Ceviz (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Kabağı isteğinize göre ama çok büyük olmayacak şekilde doğrayın.
- Fırın tepsisi ya da borcama kabakları alın.
- Kabakların üzerini tamamen kapayacak şekilde toz şeker ile kaplayın.
- 180 derecede önceden ısıtılmış turbo fırında yarım saat üzeri alüminyum folyo/fırın kağıdı ile kapalı olarak 15 dakika da üzeri açık olarak pişirin.
- Soğuyunca üzerine ceviz serperek servis edebilirsiniz.
Püf Noktası
- Farkettiğiniz gibi malzemeler için herhangi bir ölçü vermedim. Çünkü kabağın çokluğuna, doğranma biçimine göre şeker ihtiyacı değişebilir. Burada hislerinize güvenmek zorundasınız.
- Kabakları fırın kabına koymadan önce fırın kabının tabanını az miktarda şeker ile kaplarsanız kabaklarınız şekerle daha iyi harmanlanmış olur.
- Fırınların derece ve turbo özelliklerinin farklı olduğunu unutmayın. Üzeri hafif kızarmaya başlayınca fırından alabilirsiniz.
- Şeker oranını az tutup servis esnasında üzerine tahin dökerek de servis edebilirsiniz.
Gördüğünüz üzere çok basit bir tarifle çok lezzetli bir tatlı yapabiliyorsunuz. Siz de restoranlarda gördüğünüz, o koyu renkli, şerbet içinde yüzmeyen ve fazla şerbetten dolayı dağılıp parçalanmayan daha tok bir kabak tatlısı yapmak istiyorsanız, kabağınızı fırında pişirebilirsiniz :)
Afiyet olsun...
Ayak ustu tarfile cok cok cok iyi gorunuyo ellerine saglik yavruskom :* :) ♥
YanıtlaSilTeşekkür ederim kuzum :* ^_^
SilEllerinize sağlık...harika görünüyor gerçekten..bu şekliyle denememiştim..ddneyeceğim.:))
YanıtlaSilteşekkür ederim :) Evet, ben de ilk kez denedim ama sonuç çok daha başarılı :) Sonuçtan memnun kalırsanız bizimle de paylaşın lütfen :) Afiyet olsun şimdiden :*
SilNormalde pek sevmem ama benim bile iştahımı kabarttı :)
YanıtlaSilBu türlüsünü seversin bence :) Denemelisin :*
Silocakda yapılmasımdan daha kolay görünüyor....ben de deneyeceğim....ellerine sağlık...
YanıtlaSilteşekkür ederim annecim, kesinlikle daha kolay ve daha lezzetli :)
SilKabak tatlısını yarın pazardan kabak alıp yapacağım, cevizsiz yemeyecegım tatlardan biri:) ellerine sağlık...
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) ben de cevizsiz bir kabak tatlısını asla kabul edemem :D Şimdiden afiyet olsun...
SilBu gün fırında denedim...harika oldu....hem çok daha kolay ve ezilme riski yok.....teşekkür ederim...
YanıtlaSilAfiyet olsun anneciğim, beğenmenize sevindim :)
Sil