13 Ocak 2016 Çarşamba

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi

Fırında Kabak Tatlısı

Türk mutfağının klasik lezzetlerinden kabak tatlısını sevmeyenler vardır da sevenleri de tam bir bağımlıdır :) Tıpkı benim gibi... Yani her gün yiyebileceğim bir tatlıdır kendisi ki, kış aylarında sık sık yaparım bu yüzden :)

Bugüne kadar hep tencerede pişirerek yapardım ki annemden de böyle öğrendim. Ama restoranlarda yediğim o koyu renkli, sulu olmayan ve daha yoğun kabak tatlısı gibi yapamadığım için de hayıflanırdım. Taa ki, canım arkadaşım Fatma'dan fırında pişirme tarifini alana kadar :)



İşte o leziz kabak tatlısının fotoğrafı da bu :) Görüldüğü üzere şerbet içinde yüzmüyor, erimiş yumuşaklıkta değil ama sert kesinlikle değil :) Doğru ifade sanırım yoğun olacak. 

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi

Malzemeler

  • Doğranmış kabak
  • Toz şeker
  • Ceviz (isteğe bağlı)

Yapılışı

  • Kabağı isteğinize göre ama çok büyük olmayacak şekilde doğrayın.
  • Fırın tepsisi ya da borcama kabakları alın.
  • Kabakların üzerini tamamen kapayacak şekilde toz şeker ile kaplayın.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış turbo fırında yarım saat üzeri alüminyum folyo/fırın kağıdı ile kapalı olarak 15 dakika da üzeri açık olarak pişirin.
  • Soğuyunca üzerine ceviz serperek servis edebilirsiniz.

Püf Noktası

  • Farkettiğiniz gibi malzemeler için herhangi bir ölçü vermedim. Çünkü kabağın çokluğuna, doğranma biçimine göre şeker ihtiyacı değişebilir. Burada hislerinize güvenmek zorundasınız.
  • Kabakları fırın kabına koymadan önce fırın kabının tabanını az miktarda şeker ile kaplarsanız kabaklarınız şekerle daha iyi harmanlanmış olur. 
  • Fırınların derece ve turbo özelliklerinin farklı olduğunu unutmayın. Üzeri hafif kızarmaya başlayınca fırından alabilirsiniz. 
  • Şeker oranını az tutup servis esnasında üzerine tahin dökerek de servis edebilirsiniz.


Gördüğünüz üzere çok basit bir tarifle çok lezzetli bir tatlı yapabiliyorsunuz. Siz de restoranlarda gördüğünüz, o koyu renkli, şerbet içinde yüzmeyen ve fazla şerbetten dolayı dağılıp parçalanmayan daha tok bir kabak tatlısı yapmak istiyorsanız, kabağınızı fırında pişirebilirsiniz :)

Afiyet olsun...


12 yorum:

  1. Ayak ustu tarfile cok cok cok iyi gorunuyo ellerine saglik yavruskom :* :) ♥

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık...harika görünüyor gerçekten..bu şekliyle denememiştim..ddneyeceğim.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :) Evet, ben de ilk kez denedim ama sonuç çok daha başarılı :) Sonuçtan memnun kalırsanız bizimle de paylaşın lütfen :) Afiyet olsun şimdiden :*

      Sil
  3. Normalde pek sevmem ama benim bile iştahımı kabarttı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu türlüsünü seversin bence :) Denemelisin :*

      Sil
  4. ocakda yapılmasımdan daha kolay görünüyor....ben de deneyeceğim....ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim annecim, kesinlikle daha kolay ve daha lezzetli :)

      Sil
  5. Kabak tatlısını yarın pazardan kabak alıp yapacağım, cevizsiz yemeyecegım tatlardan biri:) ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) ben de cevizsiz bir kabak tatlısını asla kabul edemem :D Şimdiden afiyet olsun...

      Sil
  6. Bu gün fırında denedim...harika oldu....hem çok daha kolay ve ezilme riski yok.....teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun anneciğim, beğenmenize sevindim :)

      Sil