21 Aralık 2015 Pazartesi

Tuğçe Türksoy-King of Ink ile Dövme Üzerine 1

Tuğçe Türksoy-King of Ink İle Dövme Üzerine 1

Herkese merhaba, bugün yine yepyeni bir yazı dizisi ile sizlerleyim :) Bugünden itibaren farklı alanlarda çalışan, uzman olan kişilerle söyleşiler yapmaya ve bunları sizlerle paylaşmaya başlıyorum.  İlk konuğumuz, Ankara'nın ünlü dövme sanatçılarından Tuğçe Türksoy. Buyurun röportajımıza :)


  • Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Merhaba ben Tuğçe Türksoy. 1989 Ankara doğumluyum. Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümünde ve sonrasında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı bölümünde okudum. 2007 yılında ilk kez dövme makinesini elime almakla birlikte 2010'dan beri profesyonel olarak dövme yapıyorum. 
  • Dövme yapmaya nasıl karar verdiniz?
Dövme yapmaya arkadaşlarımın zoruyla başladım. O zamanlarda kendime dövme yaptırıyordum zaten. Dövme sanatının etkisi yaptığım resimlere de yansımaya başlamıştı. Sonrasında lise arkadaşlarımın "sana dövme makinası alalım, bize dövme yap" zorlamalarıyla dövme ile uğraşmaya başlamış oldum.  


  • Bir kadın olarak bu sektörde çalışmanın zorluklarını yaşıyor musunuz?
Aslında zorluk çekmiyorum. Tam tersi faydası bile olabiliyor. Müşteriler daha kibar davranıyor ve bizim daha hijyenik olduğumuzu düşünüyorlar. Elimizin de daha hafif olduğunu söylüyorlar. Daha narin çalıştığımız düşüncesi de mevcut. Ve kadınlar benim yanımda daha rahat ediyor. Sonuçta hem kendi cinsinden birisi, vücuduna dokunulması gibi konularda sıkıntı yaşamıyor. Tabii erkekler de kız arkadaşlarını çok rahat buraya emanet edebiliyor :) Onun dışında sektörde kadın olmanın faydasını daha çok gördüm, diyebilirim. Başlarda kadın dövmeci pek yoktu sektörde, sanıyorum ben de ülkedeki ilk üç kadın dövmeciden biriydim. Son üç sene de sayıca kadın dövmeciler arttı. Bu durum da tabii ki bizi sevindiriyor. 


  • Peki genel olarak dövme türleri nelerdir? 

Genel olarak değil de en çok tercih edilen dövmelerden bahsedeyim. İlk başta ana dilim olan old-schooldan bahsetmek istiyorum. Amerikan geleneksel dövmeleri, denizci dövmeleri oluyor bunlar. Genelde içinde çapalar, kırlangıçlar, gemiler, boks yapan adamlar, güzel çingene kızlar gibi klasik figürler kullanıyor. Kalın çizgiler kullanılır, Tabii ince tercih edenler de olabiliyor. Bu dövmelere genellikle denizcilerin hayatını anlatır. Mesela "kırlangıç" figürü, geminin karaya yaklaştığı zaman kırlangıçları görmesinden yola çıkarak "eve dönüşü", çapa "sadakat"i simgeler. 

Bunun dışın neo-traditional diye bir tarz var. Bu da old-schoolun yeni versiyonu gibi daha gelişmiş ve daha karamsar işleri barındırıyor. Yeni nesil sulu boya dövmeler, bu sıralar çok moda. Önde kalın line denilen çizgilerle bir figür veya bir obje çizilir ve arkasına sulu boya lekeleri yapılır. 



Trash polka denilen tarzda ise yine figürlerin arkasına daha çok fırça darbeleri yapılır. Üstünde daktilo yazıları veya daha karamsar figürler tercih edilir. Genellikle iki renk kullanılır: Kırmızı-siyah, mavi-siyah gibi ama renk tercihleri kişiye göre değişebilir. 

Yine 90'ların modası tribal dövmeler var: sert, siyah dövmeler. Genellikle bir anlamları olmuyor. Bunun dışında noktalama (dotwork) ve çizgileme (linework) dediğimiz yeni nesil dövme tarzları mevcut. Genelde bunlarda da doğa resimleri yapılıyor. Bir geometrik şeklin içine genelde dağlar, ormanlar, nehirler gibi şeyler çizilir. 

Bunlar dışında, klasik dövmeler var: çok tercih edilen Atatürk imzası gibi. Yazılar, sonsuzluk işareti, kanatlar, kelebek, melekler, periler insanların en çok tercih ettiği figürler arasında. Bunlar hiç bir zaman eskimeyecek gibi :) Ama klişe oldukları da unutulmamalıdır. 


  • Peki renkli dövme ile siyah dövme arasında fark var mı?
Tabii ki, siyah dövme renkli dövmeye göre daha uzun süreli kullanılabiliyor. Renkli bir dövmenin daha fazla dikkate ihtiyacı var: İyi bir dövmeci tarafından yapılmazsa veya mürekkepleri kaliteli değilse, mürekkeplerin tarihi geçtiyse iyi bir renk çıkmaz. Tabi dövmecinin uygulaması da önemli. Renkli dövmelerde el ayarı oldukça önemli, rengin güzel tutması için. Ve bakım şartları açısından, iyi bakılması renklerin daha uzun kalmasını sağlıyor. Rakamları atarak söylersek, siyah bir dövme ortalama 20 yıl kullanılabiliyorsa, renkli dövme 10-15 yıl  kullanılabiliyor. Ama sonuç olarak her iki renge de belli bir zaman sonra rötuş yapmak gerekir. Ama tabii ki, şartlara göre değişebilir herşey. Dövmecinin iyi olması kadar, tenin boyayı iyi tutması da önemli. Tabii biz, renkli dövmede iddialıyız...


Söyleşinin devamı yarınki postta yayımlanacak. Sorularınızı yorum olarak bırakırsanız, en kısa sürede cevap verebiliriz. 

Yarın görüşmek üzere...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder