25 Aralık 2015 Cuma

Gezdim Gördüm: Amasya

Küçücük Fıçıcık Amasya :)

Herkese merhaba :) Daha önce sizlere yurtiçinde yaptığım gezilerden bahsedeceğimi söylemiştim. İlk gezi yazım Samsun ile ilgiliydi. Şimdi ise çok şirin bir şehirde sıra: Amasya...

Açıkçası Amasya'ya gezmek için değil, geçerken uğramak tadında bir ziyaret gerçekleştirdik. Ki oldukça küçük bir şehir. Gezmek için çoook uzun saatlere ihtiyacınız yok zaten. Küçüklüğüne tezat kocaman bir tarihe sahip ama :) Hitit, Frig, Kimmer, İskit, Lidya, Pers, Helen, Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve son olarak Osmanlı Devletinin toprağı olmuş bir şehir. Bunun sonucu olarak da tarihi yapıları ve kalıntıları da oldukça fazla.


Bu başarılı kadrajın sahibi benim :) Ama güzelliği, 1372 yılında yapılmış olan Saraçhane Camiine ait. Cami, şehrin tam merkezinde Ziya Paşa Bulvarında yer alıyor. Onu arayıp sormanıza gerek yok, şehre giren caddeyi takip edince direkt karşınıza çıkıyor zaten :) Açıkçası bakımlı bir cami olduğu halde eski bir yapı olduğunu hemen anlıyorsunuz. Bahçesi, külliyesi oldukça bakımlı ve tertemizdi. Buradan belediyeye tebriklerimi iletiyorum :)


Caminin avlusunda gezinip güzel kareler almaya çalıştım ama cami hala kullanıma açık olduğu için pek başarılı kareler yakalayamadım. Yukarıdaki resimde caminin şadırvanını görebilirsiniz. Orada inanılmaz büyük ve muhtemelen çok eski tarihli bir avize (ki bunun adı avize değil ama hatırlayamadım :( bir bilen varsa yorum bıraksın lütfen...) vardı. Ama abdest alan insanlar olduğu için rahatsız etmek istemedim. Yolunuz düşerse her bir karesini görün, sizi de etkileyecek emin olun :)

Yine aynı külliyenin içinde tarihi bir kütüphane de bulunuyor. Kütüphanenin el yazması bölümü de mevcut. İlgililere duyurulur...


Tarihi yapılar bir tarafa beni en çok etkileyen coğrafi özellikleri yani fiziki yapısı oldu. Şehir ortada akan kocaman Yeşilırmak'ın iki yanına kurulmuş. İki yan dediysem aklınıza yaygın bir yerleşim gelmesin. Nehrin her iki tarafında da dev dağlar yükseldiği için, şehir biraz arada sıkışmış, biraz koridor gibi ince uzun görünüyor. Biraz daha abartarak söylersem takıntı yaparsanız biraz da sıkışmışlık hissi verdiği söylenebilir. Ama olumsuz bir anlam çıkarmanızı istemem. Şehir oldukça güzel. Özellikle fotoğraf tutkunları için oldukça güzel kareler verebileceğini düşünüyorum. 


Biz yaz sonunda şehri ziyaret ettiğimiz için hava biraz bulanıktı. O yüzden fotoğrafta, nehrin rengi biraz koyu çıkmış. Ama aslında nehir neredeyse şeffaf. Oldukça güzel bir yeşil renge sahip ve derinlikleri görünebilecek kadar da berrak. Nehrin kıyısındaki tarihi Amasya evleri, restore edilerek genellikle restoran olarak kullanılmış. Nehrin diğer tarafı ise yürüyüş parkı olarak dizayn edilmiş. Her iki yakasında da balık tutan insanlar gördük. Farklı bir aktivite yapmak isteyenlere duyurulur :)

Yukarıdaki fotoğrafta dağlara oyulmuş Kral Kaya Mezarlarını görebilirsiniz. Bu mezarlar Pontus Krallarına aitmiş. Mezarlara ulaşmak için yine dağların oyulmasıyla oluşturulmuş merdivenleri kullanıyorsunuz. Kral mezarlarının devamında Amasya Kalesine çıkabiliyorsunuz. Açıkçası kalenin bulunduğu yeri gördüğümüzde onlarca kilometre öteden şehre gelenlerin görülebileceğini fark ettik. Zamanında iyi bir gözcü tepesi olduğu belli :)


Nehrin üzerinde pek çok köprü bulunuyor. Bu da onlardan biri :) 
Biz yemek için Amasya'da ne yenir araştırdık ve bizi şaşırtmayan bir sonuca ulaştık :) Tabii ki, Osmanlı Mutfağından Osmanlı yemekleri önerilen lezzetlerdi. Aslında gittiğim yerlerde yemeklerini tatmak en büyük zevkim olsa da, sabah saatlerinden öğleden sonraya kadar olan zamanı orada geçirdiğimiz için bu lezzetleri tadamadık. Ama bir dahaki seferde akşam saatlerine denk getirip, saray mutfağından lezzetleri tadacağım. 


Fotoğraflardan da gördüğünüz üzere, yemyeşil bir doğa ve tarihi yapılar şehrin özeti sayılabilir. Uzun uzun vakit ayırmasanız da bizim gibi geçerken uğrasanız da mutlaka ziyaret edin derim. Vaktiniz varsa da çok önerilen Borabay Gölü, Merzifon Bedesteni, Küçük Ağa Külliyesi, Minyatür Amasya Müzesi gibi yerleri de gezebilirsiniz.  



Bugünlük gezi yazım bu kadar :) Takipte kalın, sevgiyle kalın...






  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder