22 Aralık 2015 Salı

Tuğçe Türksoy-King of Ink İle Dövme Üzerine 2

Tuğçe Türksoy- King of Ink İle Dövme Üzerine 2

Tekrar merhaba, dünkü yazımın devamı ile karşınızdayım :) Kaldığımız yerden devam edelim...

  • Dövme yaptıranların pişmanlık yaşamaması için nelere dikkat etmesi gerekir?

Çok iyi düşünülmesi gerekiyor. Mesela sevgili ismi yazdırmanızı önermiyoruz :) Eskiden müşterileri çok uyarırdım. Sevgilinizin adını yazdırmayın, evli olup eşinin adını yazdıranlar ve daha sonra boşananlar oluyor, diye. Ama biz yapmasak gidip başka yerlerde yaptırıyorlar ya da biz isim yazmayı onaylamıyoruz, dediğimizde yazdırmak istedikleri isim babasının adı çıkıveriyor. Biz de bu yüzden önermemekle birlikte, isim yazmayı kabul etmeye başladık... Dövmesinden pişman olup bir hafta içinde dönen de var on yıl sonra dönen de. En çok pişmanlık isim dövmeleri ve arkadaşlığı simgeleyen dövmelerden geliyor. Bu dövmeler en çok cover up yaptığımız dövmeler oluyor. Yine de bu dövmelerden istiyorlarsa, baş harfleri ya da çok küçük boyutlarda yazılar tercih edilmeli.
  • Cover uptan bahsettiniz, ne olduğunu açıklar mısınız?
Cover up, eski bir dövmenin yeni bir dövme ile kapatılması işlemine deniliyor. Tabii daha koyu bir dövme oluyor. Tam da bu noktada, coverupta çok iddialı olduğumu söylemek isterim. Alttaki dövme ile savaşıp zafere ulaşıyoruz. Böylece dövmeyi yaptıran kişi, dükkanımızdan mutlu ayrılıyor. Dövme yüzünden işe bile giremeyenler var. O yüzden çok dikkatli yerlere yaptırmalılar. Çok görünmeyecek, işine ve sosyal hayatına etki etmeyecek yerlere dövme yaptırmalılar. Çünkü zorluk yaşayan ya da pişman olan çok insan var. Mesela iki dövme arasında falan kalınıyorsa, asla o dövmelerden biri yaptırılmamalı. Kesin karar olmadan dövme yapılmamalı. Kişi, "ben bunu ömrüm boyunca vücudumda taşıyacağım" diyorsa dövme yaptırsın aksi taktirde vücuduna bir nokta dahi attırmasın.

 

  • Peki, dövmenin moda ile ilişkisi nasıl?
Moda ile ilişki, en kızdığımız kısım aslında. Çünkü moda dövmeler de coverupla sonuçlanan dövmelerden. Dönem dönem bazı dövmeler moda oluyor. Dövme sanatla iyice iç içe girmiş durumda. Resim gibi dövme akımları da çıkmaya başladı. Bu sıralar geometrik dövmeler, sulu boya tekniği ile yapılmış dövmeler çok moda. Ama umarım, moda diye dövme yaptıranlar 10 yıl sonra pişmanlık duymazlar. Tabii ki bu işin bir modası var, ama sırf moda diye dövme yaptırmasınlar. Ve yine birinde gördükleri bir dövmeyi hemen yaptırmasınlar, çünkü herkesin tarzı farklıdır. Bu yıl mandala dövmeler, Hint işi dövmeler çok moda. Her yıl bir hayvan figürü de moda oluyor: bir yıl baykuş, bir yıl tilki bir diğer yıl geyik. Ama dövme vücuttan kolayca çıkabilen birşey değil, bu yüzden sadece modadan yola çıkılmamalı. 
  • Birçok insanın aklına takılan soru ile devam edersek, acıyor mu? :)
Acıyor... (bolca gülüyoruz...) Bölgesel olarak değişiyor, kişinin hassasiyetine göre değişiyor, dövmecinin elinin ağırlığına göre değişiyor, dövmenin tarzına göre değişiyor. Ama kadınların daha dayanıklı olduğunu görüyorum. Tabii kişiden kişiye değiştiğini de belirtmek gerekiyor. İstisnalar illa ki mevcut. Ama kadınların doğum, regl gibi biyolojik durumları, acı eşiğini yükseltiyor olsa gerek ki kadınlar dövme acısına daha dayanıklı. 




  • En çok acıyan bölgeler neresi, peki?
En çok acıyan yer, iki göğüs arasındaki iman tahtası da denilen bölge. Kemikli bölgeler ve eklem yerleri diğer acıyan bölgeler. Yani, ince derili ve yağ dokusunun az olduğu yerlerin, mesela parmaklar, ayak üstü, boğaz, kaburga, kafatasının acıdığını söyleyebiliriz. Kollar ve bacaklarda acı hissi daha az oluyor. Yine sırtta bazı bölgeler daha az acıyor. Ama şunu özellikle vurgulamak gerekir ki, acı eşikleri kişiden kişiye değişiyor. 
  • Dövme yaptıracak kişinin figür seçiminde nelere dikkat etmesi gerekiyor?
İlk önce tarzına göre seçim yapmalı. Doğru karar için yaşının biraz büyümesi gerekiyor. 18 yaşından itibaren dövme yaptırmak yasal olmakla birlikte, ben 20-22 yaşlarından önce yapılan dövmelerin kalıcı olabileceğini ya da uzun zaman bu dövme ile mutlu olunabileceğini sanmıyorum. Ki benim de bu yaşlarda yaptırdığım ve şu an pişman olduğum dövmelerim var. Yani fiziksel ve zihinsel gelişimin tamamlanmasını beklemelerini öneriyorum. Ve bir modeli beğendiklerinde şuna dikkat etsinler: Bir model her yere olmaz, her yere bir model olmaz. Ya modele göre yer beğenilmeli ya da yere göre model. Her yerde her dövme güzel durmaz çünkü. Mümkünse kendisine özel bir tasarım olmalı, diye düşünüyorum. Dövmecilerin artık birçoğu, Güzel Sanatlar mezunu. Çizim yetenekleri oldukça gelişmiş. O yüzden dövme hakkında konuşularak dövme tasarlanmalı. Tasarım olması konusunda ısrarcı değilseniz de internet bu konuda oldukça fazla seçenek sunuyor. 
  • Kimler dövme yaptırmamalı?
İlk başta önemli olan aids, hepatit gibi bulaşıcı hastalığı olanlar asla yaptırmamalı. Bunun dışında kanser, akdeniz ateşi, şeker hastalığı, sarılık gibi hastalıklar dövme yaptırmak için uygun değil. Yine bilinç kaybına neden olan sara gibi hastalıklar da uygun değil. Hamileler ve emzirme dönemindeki anneler de dövme yaptırmamalı. Bu noktada Alzheimer hastaları için yapılan bir uygulamadan bahsedebiliriz. Sevgi İzi denilen bir proje ile hastalara bir tür kod adı olan numaralar vücutlarına dövme olarak kaydediliyor, ve kaybolma gibi vakalarda kişilerin bu kod dövmeleri sayesinde bulunması sağlanıyor. 


  • Peki sizin stüdyonuzun diğerlerinden farkı ne?
Öncelikle tasarım dövme yapıyoruz. Onların rüyalarını bile tasarlayabilirim. Ama en büyük farkımız, biz burada bir kültürü yaşıyoruz. Para kazanma kısmı tabii ki dükkanın dönmesi için lazım olan birşey. Ama bizim için dövme kültürü daha önemli. Zaten stüdyomuza geldiklerinde samimi, sıcak bir ortam bulacaklar. Dekorumuzdan dinlediğimiz müziğe, nasıl bir kültürden bahsettiğimizi anlayacaklar. Malzemelerimiz Türkiye'nin en iyi tedarikçilerinden geliyor. Bütün ürünlerimiz lisanslı ve tabii ki tek kullanımlık. Müşterilerimizle kaynaşmak için partiler yapıyoruz, eğleniyoruz, güzel bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bazı ekstrem sporlara sponsorluk yapıyoruz. Vans markası ile tasarım ayakkabı üzerine çalışıyoruz. Ve Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde dövme üzerine kredili seminerler veriyor, bazen de derslere katılıyorum. 8 yıl sanat okuduğum için görsel algım, sanat algım gelişmiş durumda. Bu da yaptığımız dövmelere yansıyor. Cover up ve renkli dövmelerde çok iddialıyız. Bunun dışında hediye çeki satışlarımızla da Türkiye'de bir fark yaratıyoruz. Çünkü bir bakıma dövmeyi hediye ettirebiliyoruz. Böylece sevdiklerinize kalıcı bir hediye vermiş oluyorsunuz. Bu çekler, dövmenin bütün bedelini karşılamak zorunda değil. Bedelin bir kısmını da çek olarak hediye edebilirsiniz. Bedelin belli olmasını istemezseniz de bedeli gizli çekler de hazırlıyoruz. 


  • Son olarak ne söylemek istersiniz?
Bu kültürü yaşamak isteyen herkesi stüdyomuza bekliyoruz. Dövme yaptırmaları şart değil, bizleri tanımak, stüdyomuzu görmek için de gelebilirler. 



Tuğçe Türksoy'a bana vakit ayırdığı için çok teşekkür ediyorum. Benim taşıdığım bir dövmenin de sanatçısı olan Tuğçe'nin stüdyosu da kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Bir müzeyi andıran stüdyosunu bir kahve için de olsa ziyaret edin derim :)

King of Ink- Tuğçe Türksoy, J.F. Kennedy Cad. NO: 31/D, Kavaklıdere/ Ankara'da :) 

5 yorum:

  1. Emeğinize sağlık çok güzel ve yararlı bir söyleşi olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Dövme yaptırmasam bile oraya gidesim geldi :) güzel olmuş yazı dizisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederimmmm :) Ama kesinlikle gitmelisin :)

      Sil