12 Aralık 2015 Cumartesi

Kedi Bakımı 2 (Sağlık)

Kedi Bakımı 2 (Sağlık)



Tekrar merhaba, bugünkü yazımda dünkü yazının devamı olarak kedi bakımında sağlık konusunu ele almak istiyorum. Mia, dişi bir kedi ve 6 ayını doldurur doldurmaz kısırlaştırdık. Bunun iki sebebi var, birincisi kedinizin kanser gibi büyük hastalıklara yakalanmasını engellemek; ikinci ise, sokaklarda sayısız kedi zor şartlarda yaşamaya çalışırken bir de evdeki kedilerin üremesiyle sayılarının daha  da artmasını engellemek. 


Tabii, her iki sebep de tartışmaya açık. Bu konuda farklı düşünen hayvanseverler de mevcut. Biz de bize daha doğru görüneni tercih ederek kedimizi kısırlaştırdık. Açıkçası bu kararın en kötü tarafı kedimizin eskisine göre daha sakin olması. Hala koşturan, oynayan bir kedi ama eskisiyle kıyaslanmaz elbet. İkinci olumsuzluk ise, kısırlaştırılmış kedilerin kilo almaya meyilli olmaları. Ki Mia cinsi gereği zaten kilolu kediler listesinde. Ama dünkü yazımda da bahsettiğim gibi, beslenmesine dikkat ederek onu korumaya çalışıyoruz. 


Kediler için en önemli konu sağlık takiplerinin düzenli yapılması. Bu nedenle kediniz için bir karne oluşturarak düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmeli ve aşılarını zamanında yaptırmalısınız. Bu aşılar sizin sağlığınızı da koruyacak emin olun :) Ayrıca tıpkı insanlarda olduğu gibi, hayvanlar için de erken teşhis hayat kurtarır :)

Düzenli aşılar, doğru mama kullanımı, oyunlarla hareket etmesini sağlamak ve düzenli veteriner kontrolü dışında bir de kullandığımız sağlık ürünleri mevcut. Kediler sürekli olarak yalandığı için, sürekli olarak da tüy yutarlar. Yutulan bu tüylerin vücuttan atılamaması durumu kedilerin ölümüne neden olabilecek kadar büyük bir sorun. Biz bunu engellemek için 2 ayrı ürün kullanıyoruz. 



İlki, sarımsak özlü kedi hapı. Günde 1-2 adet hapı Mia'ya yediriyoruz. Youtube kanalımda daha sonra bu anın bir videosunu yayınlayacağım. Nasıl mutlu mesut yediğini gördüğünüzde şaşıracaksınız. Bu ürün sayesinde yutulan tüyler, dışkı yoluyla vücuttan atılıyor. Yaklaşık 1 ay kadar kullandıktan sonra bu ürüne ara verip ikinci ürüne geçiyoruz. İkinci ürün ise kediler için özel olarak hazırlanmış, malt özlü jel. Bu ürün ise, yutulan tüylerin kusarak vücuttan atılmasını sağlıyor. Evet bu konuşmalar sizi biraz rahatsız etmiş olabilir. Ama çok sık yaşanan bir olay değil. Ve kediniz çocuğunuz gibi olduğu için, onun tüy kusması bizi herşeyden çok mutlu ediyor ve hatta rahatlamamıza neden oluyor :)
Daha da güzeli, kediler bu jel için çıldırıyor. Mia her sabah alarm çalmadan, bizi uyandırıp maltı yemeden bizi rahat bırakmıyor :) Ve evet, bunun da videosu hazırlanıyor :)

Ve sizler için son uyarım. Ama ilk saydıklarım kadar önemli. Aşağıda güzeller güzeli, neredeyse aynı boyda olduğumuz yelken çiçeğimin fotoğrafı var. Siz de evinizde hem kedi besleyip hem de yelken, orkide gibi tropik bir çiçek besliyorsanız burayı lütfen dikkatli okuyun :)

Bu tip çiçeklerin dal, yaprak ve çiçeklerinde barındırdıkları sıvılar oldukça zehirli! Tam emin olmamakla birlikte çocuklar için dahi öyle olduğunu duydum. Ve kediler, her türlü yeşile karşı çok ilgililer. Onlara saldırmayı, çiçeklerini koparmayı, dallarını kemirmeyi ve yapraklarını tokatlamayı çok seviyorlar :) Bakınız aşağıdaki fotoğraf :)


Mia'dan önceki kedimin bağırsakları bozulduğunda veterinerimizden öğrenmiştik bu bilgiyi. Ama çiçeklerimden de asla vazgeçemeyeceğim için çözüm olarak Mia'nın giremediği mutfakta çiçeklerimi muhafaza ediyorum. Böylece çok sevdiğim iki canlıya da mutlu mesut bakabiliyorum :)

Mia benim canım, kuzum, kızım olduğu için ara ara onunla ilgili yazacak gibiyim. Umarım yazdıklarım sizler için de faydalı olmuştur. 

Görüşmek üzere...


9 yorum:

  1. Hayvanlara bakım konusunda deneyimleri paylaşmak gerekiyor....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, kesinlikle, çünkü çok farlı görüşler var. En azından deneyimlerden yola çıkarak doğru olanı bulabiliriz :)

      Sil
  2. Gülhancım verdiğin bilgiler gerçekten çok faydalı teşekkür ederim. Ayrıca Mia'da verdiği bir birinden güzel pozlarla yazına renk katmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk kez kedi bakmaya başladığımda bu tarz bilgilere çok ihtiyaç duymuştum. Bu nedenle deneyimlerimi paylaşmak istedim :) Mia'nın en büyük katkısı bizim hayatımıza kattığı renktir :)

      Sil
  3. Ben de kedi sahiplenmeyi düşünüyorum ama beni düşündüren en büyük konu tüylerin dökülmesi :( Her yerde farklı bilgiler yazıyor, herkes farklı ve birbirine zıt şeyler söylüyor. Hangisine inanacağımı bilemiyorum o yüzden de tereddütlüyüm... Tam aradığım yazıları bulmuşken bu konuda da bir yazı gelirse harika olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tüy sorunu hakkında söylenecek çok söz var ama bu konuyu ele almak aklıma gelmemişti. Katkınız için çok teşekkür ederim :) Kısa süre içinde bu konu hakkında yazacağım :) İlginiz için tekrar teşekkürler :)

      Sil
  4. yeni yeni karar verdigimiz hayvan ebeveyni olma yolunda ilerledigimiz bu dönemde verdiğin bilgiler hepimiz için çok önemli Teşekkürler mia'nın annesi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim :) Umarım kısa zamanda siz de bu mutluluğu tadarsınız :)

      Sil