27 Aralık 2015 Pazar

Kıymalı Erişte Mantısı Tarifi

Kıymalı Erişte Mantısı 

Herkese merhaba :) Madem pazar gününü miskinlik günü olarak kabul ediyoruz, ünvanına yakışır çok kolay bir yemek tarifiyle bugünü şenlendirelim. Aslında yalnızca pazar günlerini değil, diğer günleri de şenlendirecek kadar lezzetli bir yemek. Özellikle çalışan insanlar için pratik yemek tariflerinin ne kadar hayat kurtarıcı olduğunu biliyorum. O zaman buyurun tarife :)



Malzemeler (2-3 kişilik)

  • Bir çorba kasesi kuru erişte
  • Bir çorba kasesi yoğurt
  • 100 gr. ince çekilmiş dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 8-9 adet yeşil biber
  • 4 büyük domates veya 500 gr. doğranmış domates
  • 1 çay bardağı (yeni tip büyük olanlardan) sıvı yağ
  • Bir avuç maydonoz
  • 2-3 adet sarımsak (isteğe göre)
  • Tuz, kırmızı toz biber, kara biber

Yapılışı

  • Öncelikle derin bir tencerenin içinde yaklaşık 1.5 lt. su kaynatılır ve kaynayan suyun içine tuz ve erişteler atılır. Benim eriştemi sağolsun annem yapıyor. Ev yapımı olduğu için biraz daha kalın oluyor ve daha geç haşlanıyor. Ama marketlerde erişte satılıyor, hatta ev tipi eriştelerin satıldığı yerlerden de alabilirsiniz. Paket ürünlerden daha lezzetli olduğu kesin :)
  • Erişte kaynamaya devam ederken büyükçe bir kapaklı tavaya yeşil biberleri küçük küçük doğruyoruz. 
  • Biberleri yağda biraz çevirdikten sonra kıymayı ekliyoruz. Kıymayı kaşığın tersiyle ezerek pişiriyoruz. Böylece top top olmasını engelliyoruz. 
  • Kıymalar biraz pişince domates ve salçayı ekliyoruz. Ben sonbaharda hazırladığım kışlık domateslerimden kullandım. Böylece daha kırmızı ve daha lezzetli bir sos elde edebiliyorsunuz.
  • İyice karıştırdıktan sonra bir çay bardağı kadar sıcak su ilave edip, kapağını kapayarak pişmeye bırakıyoruz.
  • Tabii son olarak tuz ve baharatlarını eklemeyi unutmuyoruz.
  • Bu sırada haşlanmış olan eriştelerimizi süzüp soğuk suyun altında hafifçe soğutuyoruz. Daha sonra eriştelerimizi ve sarımsaklı yoğurdumuzu iyice karıştırıyoruz. Normal mantıdan farkı, yoğurdun erişteyle iyice karışmış olmasında, unutmayın :)
  • Daha sonra üzerine kıymalı sosumuzdan ve bir tutam da maydonoz ekleyerek servis ediyoruz.


Püf Noktası

  • Sosun içine 1 adet küp şeker atabilirsiniz. Unutmayın iyi aşçıların sırrı "her tuzluya biraz şeker, her şekerliye biraz tuz" ilkesidir :)
  • Yeşil biberleri küçük küçük doğramayı ihmal etmeyin. Kimse sos sınıfındaki bir yemeği tüketirken ağzına büyük parçalar gelsin istemez :)
  • Son olarak mantının ısısını mevsime göre ayarlayabilirsiniz. Kışları daha sıcak yazları ise daha soğuk bir erişte mantısını tercih ediyoruz. 


Böyle yazıya döküldüğünde zormuş gibi gelebilir ama 20 dk içince hazırlanabilen bir yemek. Ani misafirlere ya da işten eve geldiğinizde hemen yapabilirsiniz. 
Ünlü İtalyan aşçı Nigella Lawson'un dediği gibi iyi bir aşçının evinde yemek ziyan edilmez. Ben de akşamdan kalan kıyma sosa yumurta kırarak kahvaltılık hazırladım :)

Afiyet olsun :)



2 yorum:

  1. Instagram sayfanızda gördüm istah kabartan bir görüntuydu..çok güzel ve kolaymış mutlaka deneyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Evet görüntüsünden daha lezzetli ve gerçekten yapımı çok kolay,,, afiyet olsun şimdiden :)

      Sil